Ugrás a tartalomra

Rövid beszámoló az RSD üledékvizsgálatairól ... a mintákat begyűjtöttük!

Fúráspontok a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (Google Earth) (Credit: Tombor Eszter)
Fúráspontok a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (Google Earth) (Credit: Tombor Eszter)

A Ráckevei-Soroksári-Duna (RSD) vizsgálatával célunk a Duna-ág állapotváltozásainak hosszútávú feltárása az üledékben megtalálható abiotikus és biotikus indikátorok felhasználásával.

A helyek kiválasztásának fő szempontja a minél nagyobb üledékvastagság (min. 2 m) volt, mivel ez tesz lehetővé hosszabb visszatekintést a Duna-ág történelmében. További szempont, hogy olyan szakaszról vegyük az üledékmintát amely a legkevésbé érintett kotrási, vagy egyéb vízügyi szabályozó munkálatokkal. Az első 3 fúrás kiemelésére 2021. május 14-én került sor (RSD1, RSD2 és RSD3). Majd 2021 június 8-9-én megtörtént a további üledékminták begyűjtése, amely során a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság logisztikai segítséget nyújtott (továbbá lásd itt). A mintavétel során 3 helyen dugattyús üledék-mintavevővel vettünk üledékmagmintát. A helyszínen szembesültünk az üledékvastagság térkép nagyfokú bizonytalanságával, ugyanis a 2m-es üledékvastagságot jelző helyeken nem sikerült a tervezett üledékoszlopot kiemelni.

Az RSD1 mag a Francia öbölből (42 cm), az RSD2 (56 cm) a Molnár szigetnél míg az RSD3 (34 cm) az úszólápnál került kiemelésre. További három minta (RSD4A, RSD4B és RSD5) a Tassi zsilip térségéből származik, közel 4 m vízoszlop alól, az RSD4A 90, RSD4B 97 cm, az RSD5 minta pedig 130 cm hosszú lett. Az RSD4A-B magok folyami hordalékot mutatnak, magas homoktartalommal. Az RSD5 üledékmag 122 cm hosszú, nincs homoktartalma, ami közel állóvízi állapotra utal. A következő fúrásra kijelölt hely Ráckeve közelében volt, szintén 2 m körüli becsült üledékvastagsággal. Itt egy 105 cm hosszú üledéket sikerült kiemelni (RSD6).

A 7 fúrásmag felszeletelése megtörtént, a szervesanyag tartalom, szemcseméret elemzés és a pigmentek elemzése közel jár a befejezéshez.